NasilFirma'ya Hoşgeldiniz!

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Evden Çalışanlar için ne anlatıyor?

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Evden Çalışanlar için ne anlatıyor?

Uzaktan çalışma konusunda da içeren yeni yönetmelik ile birlikte sonraki süreçte iş yerlerinin bir takım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Bu yazımızda, Uzaktan Çalışma yönetmeliğinin evden çalışanlar için ne anlattığını sizlere açıklayacağız.

Uzaktan çalışmaya geçen iş yerleri, bundan sonraki süreçte uzaktan çalışmaya uygun olarak iş sözleşmeleri yapmak zorundadır. Sözleşme içinde iş tanımı, süresi, yapılma şekli, iş yeri ve ücret gibi konular ile birlikte iş veren tarafından verilen ekipmanlar ve araçlar ile alakalı hükümler yer almaktadır. Aynı zamanda işverenin işçisi ile iletişim kurması ile özel ve genel çalışma saatleri ile ilgili maddeler de yer alacak. Bu minvalde, işin yerine getirilmesi ile birlikte mal ve hizmet üretimine direkt giriş yapan giderler tespit edilmesi ve buna ilişkin hükümler de sözleşme içinde ifade edilmek zorundadır.

Pandemi süreci ile gelen yenilikler
Pandemi süreci ile birlikte uzaktan çalışma sisteminde büyük artışlar meydana gelmiştir. Bu durum bazı çalışanların daha çok, bazılarının ise daha az çalışmasına eden oluyor. Yeni uzaktan çalışma yönetmeliği, çalışma saatleri süresinin de kesin olarak belirtilmesi gerektiğini ifade ediyor. Aynı zamanda işçi ve işveren, çalışma saatlerinde de değişime gidebilir. Örnek olarak 9-18 olan çalışma saatleri işçi ve işverenin anlaşması halinde 7-16 olarak değiştirilebilir. Bunun sözleşmede yazılı olması gerekiyor.

Uzaktan Çalışanlar için fazla mesai
Merak edilen konular arasında uzaktan çalışanlar için fazla mesai yer alıyor. Fazla mesai yapan işçi ya da işçi, işveren ile anlaşmalı olarak fazla mesai ücreti alabilir. Fazla mesai için işveren yazılı talepte bulunmalı, işçinin kabul etmesi gerekiyor. Bunlar mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacak.

Uzaktan çalışma yönteminde zaman aralığı ve iletişim yöntemi de işveren ve çalışan tarafından belirlenecek. Örnek olarak işverenin şirketi için iletişimi skype ile yapacağı, video konferans için ise zoom kullanacağı yazılı olarak belirlenmelidir.

Uzaktan çalışma ile alakalı olarak mekan belirleme sürecinde de işveren ve işçi başroldedir. Mekan belirleme işlemi sonrasında çıkan maliyetlerin karşılanması için iş veren ve işçi arasında yazılı olarak anlaşma yapılır. Bu yemekler yemek, internet, elektrik ve ısınma gibi maliyetler olabilir. Resmi Gazetede yayınlanan göre günlük yemek ücreti 25.25 Liradır.

Uzaktan çalışanların işlerini yerine getirmesi için gerekli olan araç ve gereç eğer ki iş sözleşmesi üzerine aksi kararlaştırılmamış ise, iş veren tarafından sağlanmaktadır. Aynı zamanda çalışan kullacağı malzemeleri ve iş araçlarının iş veren tarafından sağlanması halinde bakım ve onarım konularında da açık bir şekilde anlaşarak yazılı olarak bildirmelidir.

Yönetmelikte yer alan maddelere iş veren çalışanın uzaktan yaptığı iş hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli olan eğitimi vermelidir. Gerekli olan sağlık gözetimi sağlanmalı ve iş tedbirleri alınmalıdır.

Uzaktan Çalışma hangi ilşerde olmaz?
Bazı işler için evden çalışma mümkün değildir. Radyoaktif maddelerle çalışma, tehlikeli kimyasal maddeler ile çalışma ve bu maddelerin işlenmesi ile alakalı süreçler uzakta çalışma için uygun değildir. Biyolojik etkenlere maruz kalma riski olan bu işler farklı kapsamda değerlendirilir. Yeni mevzuata göre; milli güvenlik açısından stratejik önem teşkil eden işler uzaktan çalışma için uygun değildir.

Uzaktan çalışma talebi nasıl olmalı?
⦁ Uzaktan çalışma ile ilgili işçi talep oluşturmak için bu adımları izleyebilir.
⦁ İlk olarak talebi yazılı olarak bildirmek zorundadır.
⦁ Usullere uygun olarak iş veren tarafından talep değerlendirilir.
⦁ Talep değerlendirme sürecinde farklı noktalar göz önünde bulundurur. İşin ve çalışanın niteliğinin uzaktan çalışma için uygun olması için gerekli olan kıstaslar ele alınır.
⦁ 30 gün içinde talebin sonuçlanması ve bunun yapıldığında dair bildirim olmalı.
⦁ Talebin kabul edilmesi halinde iş tanımı, iş şekli, süresi ve ücretler ile alakalı huşular iş veren tarafından ve işçi tarafından ortaklaşa kararla belirlenir. Aynı zamanda bu basamakların sahip olduğu hükümler sözleşme ile ifade edilir.
⦁ Kişi uzaktan çalışmaya başladıktan sonra, tekrar iş yerinde çalışmak adına talep oluşturabilir.

Tüm bu süreçler ile İnsan Kaynakları ilgilenmektedir. İnsan Kaynakları ve uzmanlık konularında bilgi almak için sitemiz takip edebilirsiniz. Uzaktan çalışma ve süreçleri hakkında çok sayıda makalemiz bulunmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ