NasilFirma'ya Hoşgeldiniz!

Covid 19 Aşısı Olmayan Kovulacak mı?

Covid 19 Aşısı Olmayan Kovulacak mı?

Her gün binlerce kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs ile alakalı yeni bir gündem maddesi oluştu. Aşı olmak istemeyen kişilerin çalışma hayatları ile alakalı uygulamaların nasıl olacağı merak konusu. Türkiye’de bu konuda hukuk yazarları farklı görüşler öne sürebiliyor. Covid 19 aşısı olmayan kovulacak mı sorusuna sizler için bu yazımızda yanıt arayacağız.

Koranavirüs aşısı olmayan kişiler iş alım süreçlerinde dezavantajlı konumda mı? Aşı olmayan kişiler işten çıkartılacak mı? Ülkemizde, korona virüs için kitlesel aşılama devam etmektedir. Fakat aşıyı reddeden bir kesim yeni sorunların gündeme gelmesine neden oldu. Bu anlamda yapılan açıklamaları ve son değerlendirmeleri yazımızda sizlere aktaracağız.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile aşıların zorunlu olmayacağı ifade edildi. Fakat aşının güvenilir olduğunu ve insanların buna ikna edilmesi gerektiği yönünde de açıklamalar yapıldı. Fahrettin Koca, ilk aşıyı kendisi olarak insanlara güven aşılama çalıştı. Fakat haberleri incelediğimiz zaman 65 yaş üstü vatandaşlar arasında, sırası gelmesine karşın aşı olmayan insan sayısı son derece fazla. Bu oranın %25 olduğu ifade edilmektedir.

Aşı Karnesi tartışması devam ediyor…
Dünya genelinde aşı karnesi tartışması devam ediyor. Bir yanda da aşıyı reddeden çalışanlar için hangi uygulamaların baz alınacağı tartışılıyor. Bu anlamda merak konusu aşı olmayan kişilerin işverenler tarafından yaptırıma kalması mümkün mü? İşe alım süreçlerinde aşı zorunluluğu olabilir mi? İşte yazımızda bu konulara açıklık getiriyoruz.

Hukukçular yaptıkları açıklamalarda farklı bakış açıları öne sürmektedir. Bazı kesimler, aşı olmayan vatandaşların tazminatsız işten atılabileceğiniz, bazıları ise bunun mümkün olmadığını ifade ediyor. Aşı reddi, işten atılma için geçerli neden olabilir ve kişi işten çıkartılabilir. Fakat şu süreçte, bu konu ile alakalı henüz bir yasal düzenleme olmadığını görebiliyoruz.

ABD’de ise çalışanlar için aşı zorunluluğu bulunmaktadır. ABD yasaları işverenlerin çalışanlarının aşılanma konusunda zorlamaya izin vermektedir. Bu da işverenler için aşı olmayanları işten çıkarma tanındığını ifade ediyor.

Türkiye’de aşı konusunda bazı belirsizler var…
Türkiye’de ise işçi ve işveren arasında aşı konusu ile alakalı hukuki süreç yoruma açık bırakmış durumdadır. Türkiye yeni bir durum ile karşı karşıya ve bu nedenle herhangi bir yasal düzenleme henüz bulunmuyor. Aynı zamanda AYM’nin zorunlu aşıyı Anayasaya aykırı bulduğunu biliyoruz.

Hukukçular ise bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazı kesimler işe alım süreçlerinde ve devamında aşının zorunlu olması gerektiğini ifade ediyor. Bazı hukukçular ise AYM kararı nedeniyle böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguluyor.

Tüm bunların yanında DSÖ ve Sağlık Bakanlığı eğer kabul ederse, Korona virüs bulaşıcı hastalık şeklinde yorumlanabilir. Bu da sağlık sebepleri ve iş güvenliği açısından fesih hakkı maddesini ortaya çıkartıyor. Eğer işçi tedavi olmayı kabul etmiyorsa, tazminatsız olarak işten çıkartılmaktadır. Burada tedavi olmayı istememek, aşı olmaması ve işyerinde bulaş riski olması gibi unsurları da barındırıyor.

Covid 19 dünya düzenini değiştirdi
Covid 19 ile insanlar yeni bir dünya düzenine giriş yaptı. Bu nedenle henüz çok fazla bilinmez olduğunu ifade edebiliriz. Yenilikleri sitemiz üzerinden takip ederek tüm düzenlemeleri anında öğrenme şansınız vardır. Covid 19 aşısı dünyada geniş anlamda uygulanmaya devam ediyor. Bir çok firma yeni aşılar piyasaya sürüyor. Bu da aşı tartışmalarına neden oluyor. Süreçleri yakından takip ederek siz de sitemiz üzerinden gerekli olan yorumları yapabilirsiniz. Güvenilir ve kaliteli haberler almak için sitemizi takip etmeye devam edin.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ