NasilFirma'ya Hoşgeldiniz!

Borsa İstanbul GM Ergun: 38 şirket halka arzdan 16.3 milyar TL kaynak sağladı

Şebnem TURHAN Turkuvaz Medya Grubu’nun ekonomi kanalı aPara tarafından düzenlenen ‘Finansın Geleceği Zirvesi’ gerçekleşiyor. Hazine ve Maliye …

Borsa İstanbul GM Ergun: 38 şirket halka arzdan 16.3 milyar TL kaynak sağladı

Şebnem TURHAN

Turkuvaz Medya Grubu’nun ekonomi kanalı aPara tarafından düzenlenen ‘Finansın Geleceği Zirvesi’ gerçekleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı zirvede, Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun başta olmak üzere bir çok isim yer alıyor…


..:: Canlı Haber Akışı ::.

SPK Başkanı Taşkesenoğlu: Yeşil tahvil ve sukuk rehberleri hazırlanıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, ana gündemlerinin başında yeşil finansman geldiğini söyleyerek “Küresel ölçekte atılan adımlar, yeşil standartlara uygun bir biçimde çalışmanın ek fayda sağlamaktan ziyade bir zorunluluk haline geleceğini göstermektedir. Bu kapsamda, Ekonomi Reform Paketi’nde Sermaye Piyasası Kurulu’na verilen görev üzerine, yeşil tahvil ve sukuk rehberlerini hazırlıyoruz. Uluslararası kabul görmüş ölçütlerle uyumlu bir biçimde hazırlayacağımız bu rehber ile şirketlerimizin, yeşil iş modellerini finanse edebilecekleri borçlanma aracı ihraç süreçlerini daha da netleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Taşkesenlioğlu, sermaye piyasalarımızda gelişmiş ülke piyasalarına yakınsayan bir dönüşümün olduğunu gözlemlendiğini dile getirerek “2021 yılında toplam büyüklüğü 16,2 milyar TL olan 38 adet halka arz gerçekleştirilmiştir. Eylül sonu itibariyle ulaştığımız bu sayı, halka arz tarihimizin yıllık bazda en yüksek seviyesine işaret etmektedir. Son 3 yılda, girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü 1.3 milyar TL’den 7.2 milyar TL’ye çıkarken, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının portföy büyüklüğü de 1.5 milyar TL’den 5.1 milyar TL’ye yükselmiştir” dedi.

Sermaye piyasaları açısından diğer bir dikkat çekici mesele, kurumsal yatırımcı tabanındaki gelişmeler olduğunu belirten Taşkesenlioğlu, şöyle devam etti: “Son 3 yıl içerisinde menkul kıymet yatırım fonlarının büyüklüğü 44 milyar TL’den 193 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu süreç içerisinde serbest fonların payının yüzde 7,7’den yüzde 32,1’e ve tedavüldeki pay adedinin ise 40 milyardan 225 milyara yükseldiği görülmektedir.


SEDDK Başkanı Gürsoy: Yabancı yatırımcı katılım sigortacılığı için geliyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, kurum olarak stratejik öncelikleri arasında finansal sigortaların geliştirilmesi geldiğini belirterek “Alacak sigortası, kefalet sigortası, bina tamamlama sigortası gibi sektörümüzün reel kesimin ihtiyaç duyduğu finansal güvenceleri sağlama kapasitesinin hızla arttırılması yönünde çalışıyoruz. Bu yönde attığımız en önemli adım ise Özel Riskler Yönetim Merkezinin kurulması ve Devlet Destekli Alacak Sigortası sisteminin bu merkez çatısı altına alınmasıdır. Diğer finansal sigorta türlerinin geliştirilmesi için gerekli yasal mevzuat değişikliklerini de önümüzdeki dönemde meclis gündemine taşıyor olacağız.”

Gürsoy, katılım sigortacılığı konusunda önemli adımlar attıklarını kaydederek “Halen katılım sigortası sunan şirketlerin yanı sıra yerli ve yabancı gruplardan yeni katılım şirketi kuruluş başvurusu alıyoruz. Hedefimiz katılım sigortacılığı ve emeklilik faaliyetlerinin sektördeki payını yüzde 5 düzeyinden yüzde 10 üzerine taşımanın yanında Türkiye’nin bu alanda başarılı bir model olarak uluslararası merkezi bir konumuna gelmesini sağlamak” diye konuştu.


Borsa İstanbul GM Ergun: 38 şirket halka arzdan 16.3 milyar TL kaynak sağladı

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul’un dünyanın en likit borsası olduğunu dile getirerek bir yandan halka arzları arttırarak şirketlerine daha fazla kaynak aktarmaya çalıştıklarını diğer yandan yabancı yatırımcılarımızla kurumsal iletişimimizi güçlendirmek istediklerini ve ayrıca sunduğumuz finansal hizmet ve ürünleri arttırdıklarını vurguladı. Ergun, bu yıl, 38 şirketin halka arzından yaklaşık 16.3 milyar TL kaynak sağlandığını kaydederek “Yılsonuna kadar bu rakamların daha da yükselmesini bekliyoruz. Geçen sene ise 8 halka arz ile, 1.1 milyar TL kaynak sağlanmıştı. Halka arzlarda, dünya sıralamasındaki yerimiz, ilk altı aylık verilere göre, 31’den 18. sıraya yükseldi. Eylül sonu itibariyle, bu sıralamadaki yerimizin daha da yukarıda gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Üretim yapan, yatırım yapan, ihracat yapan ve istihdam oluşturan şirketlerim, büyümelerini sermaye piyasaları yoluyla finanse etmeleri için, borsaya davet ettiklerini dile getiren Ergun şöyle konuştu: “Borsa olarak, bu sene iş yapma modelimizi değiştirdik. Sadece, başvurudan sonra başvuruyu değerlendiren bir borsa değiliz artık. Başvurudan önce, karar aşamasında ve hazırlık aşamasında, şirketlerimizin ne sıkıntıları varsa çözen ve destek veren bir Borsayız. Şirketlerimizin yatırımları için ihtiyaç duydukları ‘uzun vadeli ucuz TL’ sadece sermaye piyasalarında ve Borsada mevcut.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ