Oryantasyon Eğitimine Hazırlanma Süreci

Yeni işe giren bir çalışan, oryantasyon eğitimi almaz ise, iş girdiği birkaç gün ne yapacağını bilmeden ve kimseyle iletişim kurmadan süreç geçirebilir. Bu da kişi için son derece kötü bir giriş anlamına gelmektedir. Yalnız hisseden birey, sonraki süreçlerde bunun acısını yaşamaya devam edebilir. Sizlere bu yazımıza iyi bir oryantasyon eğitimi nasıl olmalı? Oryantasyon süreci nasıl geçmeli gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Oryantasyon süreci, işe yeni giriş yapan çalışanın kendisini yalnız hissetmemesi, işe uyum sağlaması için geçirdiği eğitim sürecidir. Şirket içinde yeni takım arkadaşları ile tanıştırılması, şirket içinde yeni bölümler hakkında bilgiler alması oryantasyon sürecinin unsurlardır. Bunlar daha sonraki günlerde kişinin kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.
Personel işletmeye hızlı bir şekilde uyum sağlarsa, hem kendi kariyeri hem de iş yerindeki verimi açısından son derece etkili olmaktadır. İşe yeni alınan personelin en hızlı şekilde uyum sağlaması için oryantasyon sürecini en iyi şekilde geçirmesi gerekiyor. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda sizlere aktaracağız.
Yaptığımız araştırmalar sonrasında bir çok şirketin uyum sürecini hızlandırma adına çok sayıda program uyguladıklarını gördük. Fakat bu programların bir çoğu hatalı ve eksiktir. Hem personel hem de şirket için son derece önemli olan bu süreç genel olarak yönetici eşliğinde başlar.
KOBİ’lerde yönetici ve insan kaynakları uzmanı tarafından son derece dar kapsamlı uyum programları uygulanmaktadır. Fakat daha çok bölüm, daha çok kural ile bu işlemin yapılması ve uzun olması gerekiyor. Tüm süreç İnsan Kaynakları birimi tarafından yönetilmelidir.
Oryantasyon Süreci Adımları
Şirketlerin İnsan Kaynakları uzmanı, işe başlangıç sürecinde olan personel için aşağıdaki adımları uygulamalıdır.
⦁ Gerekli ekipman ve çalışma yerinin hazırlanması
⦁ E-posta adresinin ve telefon numarasının belirlenmesi
⦁ Personel kartı oluşturması
⦁ İşe alınacak olan personelin özgeçmiş bilgisinin diğer departmanlar ile paylaşılması
İşe yeni giriş yapan personel şirket tanımı ve çalışma hakları gibi konularda bilgilendirilmelidir. Şirket tarihçesi, yönetim yapısı, verilen hizmet, üretilen mallar ev organizasyon yapısı gibi konularda genel bilgiler aktarılması gerekiyor. Aynı zamanda ücret ödeme tarihleri, çalışanlar ile alakalı izinler, ulaşım yöntemleri ve mola saatleri gibi detaylar çalışanlara aktarılmalıdır.
Oryantasyon sürecinin en önemli noktalarından biri çalışma arkadaşları ile tanıştırılma sürecidir. İşe yeni başlayan personel yöneticiden başlayarak tüm departman personelleri ve diğer görevli çalışanlar ile tanıştırılır. Özellikle direkt olarak iletişim içine gireceği kişiler ile tanıştırılması şarttır.
Tüm bu işlemler sonrasında mesleki oryantasyon sürecine geçiş yapılır. Personel eğer mesleki oryantasyon sürecinden doğru verim alırsa, iş başarısı daha yüksek olacaktır. İş ile alakalı bilgi verilmesi, eğitim planlaması, mesleki oryantasyon eğitimi gibi noktalar son derece önemlidir.
Oryantasyon faydaları nelerdir?
⦁ Eğer oryantasyon süreci doğru uygulanırsa, işe başlayan personel kendisine verilen işi en hızlı şekilde öğrenerek verimli bir çalışma gösterebilir.
⦁ İşe başlayan kişide ister istemez bir kaygı hali olabilir. Bunu ortadan kaldırmak için oryantasyon sürecinin doğru yönetilmesi son derece önemlidir. Bu da ancak iletişim ile olabilir.
⦁ İş konusunda çok deneyimli olan kişiler bile, yeni bir işe girdikleri zaman yabancılık çekebilir. Bunun ortadan kalkması için oryantasyon sürecinde verilen bilgiler etkili olacaktır. Bu durum özgüven kaybının önüne geçilmesini sağlar.
⦁ Oryantasyon sürecinde verilen çalışanın kafasında beliren soru işaretlerini yok eder. Özellikle yan haklar, ekstra ödemeler, mola saatleri ve benzeri konularda, çalışanın kafasının takılı kalmaması son derece önemlidir.